Hoe een compacte woonkamer inrichten?

Home / Blog / Hoe een compacte woonkamer inrichten?

Klein wonen is vaak even puzzelen, maar van zodra je je draai gevonden hebt en alles een plekje heeft gekregen, zal je merken dat een compacte woning ook voordelen heeft.

Je moet minder meubelen kopen, je hebt een kleinere oppervlakte om te poetsen en je energiefactuur zal ook niet zo snel de pan uit swingen. Met een paar kleine ingrepen kan je zelfs de kleinste kamer groot doen lijken. 

Begin met een plan

Begin bij het inrichten van een kleine woonruimte steeds met een plan. Bedenk hoeveel plaats je hebt en welke meubels in welke ruimte zullen komen. Maak je ideeën eventueel visueel aan de hand vaneen uitgetekend plan. Wanneer je effectief een concreet plan voor ogen hebt, wordt het makkelijker om keuzes te maken. 

Meer ruimte creëren met minder

Om je nieuwe interieurdromen waar te maken moet je durven afscheid nemen. Respecteer de compacte ruimte door elk meubel of decoratief element in vraag te stellen: is dit element waardig aan mijn nieuwe interieur?

Je kan bij de inrichting en indeling van een woonruimte doelbewust open ruimtes voorzien. Dit kan het interieur in balans brengen en een ruimtelijk effect creëren. Als je de kamer volstouwt met meubels en decoratiestukken, zal de woonkamer kleiner ogen en zorgen voor een benauwd gevoel. De lijn tussen gezelligheid en overdaad is dun. In alle ruimtes, maar zeker in kleine oppervlaktes is het van belang om rust te brengen: “less is more”. Bij het inrichten van een kleine woning, is eenvoud de sleutel tot succes. Houd dit dus zeker in je achterhoofd wanneer je meubels gaat uitzoeken.

Zo kan je het ruimtelijk gevoel bevorderen

Kleurgebruik

Indien je graag met kleuren werkt, doe je er goed aan om contrasten te maken door de breedte of lengte van je ruimte te accentueren. Als je graag dat luchtige gevoel wil behouden werk je best met lichte kleuren.Geef in je woonkamer de voorkeur aan lichte kleuren. Als je meerdere kleuren gebruikt, creëer dan optisch meer ruimte door met contrasten de lengte of de breedte van de kamer te benadrukken. De vloer en de kleur van je muren en het plafond spelen een belangrijke rol in het ruimtelijke gevoel. Bovendien zorgen kleuren ervoor dat een ruimte persoonlijkheid en eigenheid uitstraalt. Kleuren kunnen ervoor zorgen dat ruimtes kleiner lijken of kunnen kamer net optisch verruimen. Lichtere kleuren, zoals wit en pasteltinten zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Kies voor zowel je muren, plafond als voor de vloerbekleding een aangename lichte kleur. Het gebruik van donkere kleuren, zal de ruimte meteen kleiner doen lijken. Naast de ruimtelijke beleving, hebben kleuren ook invloed op de gemoedstoestand en de gevoelstemperatuur. Zo kan bijvoorbeeld een kamer die oranje geschilderd is comfortabel aanvoelen bij 20°C terwijl een blauwe kamer bij dezelfde temperatuur al snel koud kan lijken. Hou dus steeds rekening met je woonruimte bij het kiezen van je kleurenpalet.

Hou rekening met lichtinval

Kleuren weerkaatsen inkomend licht. Hoe helderder een kleur is, des te meer weerkaatsing er zal zijn. Wit zorgt voor de beste weerkaatsing van licht en zwart zal dan weer eerder licht absorberen waardoor de kamer kleiner zal lijken.

Accentmuur

Als je houdt van donkere kleurtonen, maar je toch het ruimtegevoel wil behouden, dan kan je opteren om enkel een accentmuur te schilderen. Op die manier creëer je sfeer in de kamer en behoud je tegelijkertijd het open gevoel.

Hou hierbij steeds rekening met de functie van de kamer. Je kiest best een donkere, rustgevende kleur voor een wand waar je veel naar kijkt, omdat de muur zo lijkt te vervagen. In een ruimte waar meer activiteit plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld een keuken of een kinderkamer kan een fel kleurtje op de muur perfect. Verkies je liever een volledig wit interieur, kan je meer pit brengen in je kleine woning door gebruik te maken van enkele kleurrijke accenten in de meubels en decoratie.

Meubelen kiezen in functie van de ruimte

Je plaats beter één mooi en ruim salon dan meerdere zitmeubels. Dit brengt rust in je interieur. Beperk je zithoek tot zo min mogelijk losse meubelstukken. Een hoekbank is hier ideaal: één meubel, maar véél zitplaats. Grote en robuuste meubels zullen je woonkamer kleiner laten lijken.
Daarnaast kan je kiezen voor multifunctionele meubels die je voor verschillende doeleinden kan gebruiken. Op die manier kan je elke vierkante centimeter van je woning optimaal benutten. Zo nemen uitschuifbare tafels enkel plaats is wanneer je bezoek hebt en een uitklapbare zetel is dan weer een ideaal alternatief voor wanneer je geen logeerkamer ter beschikking hebt en op die manier heb je altijd en extra slaapruimte ter beschikking, zonder aan ruimte te moeten inboeten.

Afstand bewaren

Plaats je salon niet helemaal tegen de muur, maar bewaar ongeveer vijf à tien centimeter afstand. Je zal merken dat de ruimte optisch vergroot. Het ophangen van spiegels zal ook meteen de woonkamer of keuken verbreden.